Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Telefon

Mesaj

Informatii eticheta

Conform regulamentului CE nr 1169/2011 producatorii sunt obligati sa le comunice consumatorilor pe eticheta informatii noi precum ingredientele reale si metodele de folosire, dimensiunea textului si, in mod special, specificarea continutului de alergeni:

 

1. Cereale ce contin gluten, si anume: grau, secara, orz, ovaz, spelt, grau dur si hibrizi ai acestora si produse derivate, exceptand:

a) Siropurile de glucoza obținute din grau, inclusiv dextroza (1)
b) Maltodextrine obtinute din grau (1)
c) Siropurile de glucoza obținute din orz
d) cerealele utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricola

 

2. Crustacee si produse derivate

 

3. Oua si produse derivate

 

4. Peste si produse derivate, exceptand:

a) gelatina de peste folosita ca substanta suport pentru preparatele de vitamine sau de
preparate carotenoide
b) gelatina de peste sau ihticolul folosit(a) la limpezirea berii si a vinului

 

5. Arahide si produse derivate

 

6. Soia si produse derivate, exceptand:

a) Uleiul și grssimea de soia rafinate complet (1)
b) Amestecuri naturale de tocoferol (E306), tocoferolul d-alfa natural, acetatul de tocoferol dalfa
și succinatul de tocoferol d-alfa, obținuti din soia
c) Fitosterolii și esterii de fitosterol, derivati din uleiuri vegetale obtinute din soia
d) Esterii de fitostanol derivati din fitosteroli de ulei obtinut din seminte de soia

 

7. Lapte si produse derivate (inclusiv lactoza), exceptând:

a) Zerul utilizat pentru fabricarea distilatilor sau a alcoolului etilic de origine agricola
b) Lactitolul

 

8. Fructe cu coaja lemnoasa, adica migdale (Amygdalus communis L.), alune de padure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia sau nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum și produse derivate, exceptand fructele cu coaja utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă

 

9. Telina si produse derivate

 

10. Mustar si produse derivate

 

11. Seminte de susan si produse derivate

 

12. Dioxid de sulf si sulfiti in concentratii mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru în SO2 total, calculate pentru produsele gata pentru consum sau reconstituite in conformitate cu instructiunile
producatorilor

 

13. Lupin si produse derivate

 

14. Moluste si produse derivate

 

(1) Se aplică și produselor obținute din acestea, in masura in care procesul la care sunt supuse nu poate creste nivelul de alergenicitate estimat de autoritate pentru produsul de baza din care au fost obținute.

 

In 90 de zile de la data intrarii in vigoare a scestui regulament (13 decembrie 2014) ANPC cu ANSVSA vor stabili norme privind controlul pe piata conform sectiunii a patra.

 

In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se aproba, prin ordin comun al ministrului Sanatatii, al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, ministrului agriculturii si dezvotarii rurale si al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, competentele privind controlul pe piata.

 

Laboratorul pentru Siguranta Alimentara Labrom este echipat corespunzator sa analizeze existenta acestor alergeni pentru o corecta etichetare a produselor tale. De asemenea, asigura si analizele care stau la baza etichetarii conform legilor anterioare cum ar fi valoarea energetica, valoarea nutritiva, proteina, grasime, sare si altele.