Informații etichetă

Conform regulamentului CE nr. 1169/2011 producătorii sunt obligați le comunice consumatorilor pe etichetă informații noi precum ingredientele reale și metodele de folosire, dimensiunea textului și, în mod special, specificarea conținutului de alergeni:

    1. Cereale ce conțin gluten, și anume: grâu, secară, orz, ovăz, spelt, grâu dur și hibrizi ai acestora și produse derivate, exceptând:

            a) Siropurile de glucoză obținute din grâu, inclusiv dextroza (1)

            b) Maltodextrine obținute din grâu (1)

            c) Siropurile de glucoză obținute din orz

            d) cerealele utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă

    2. Crustacee și produse derivate

    3. Ouă și produse derivate

    4. Pește și produse derivate, exceptând:

            a) gelatina de pește folosită substanță suport pentru preparatele de vitamine sau de preparate carotenoide

            b) gelatina de pește sau ihticolul folosit(a) la limpezirea berii și a vinului

    5. Arahide și produse derivate

    6. Soia și produse derivate, exceptând:

            a) Uleiul și grăsimea de soia rafinate complet (1)

            b) Amestecuri naturale de tocoferol (E306), tocoferolul d-alfa natural, acetatul de tocoferol dalfa și succinatul de tocoferol d-alfa, obținuti din soia

            c) Fitosterolii și esterii de fitosterol, derivați din uleiuri vegetale obținute din soia

            d) Esterii de fitostanol derivați din fitosteroli de ulei obținut din semințe de soia

    7. Lapte și produse derivate (inclusiv lactoza), exceptând:

            a) Zerul utilizat pentru fabricarea distilaților sau a alcoolului etilic de origine agricolă

            b) Lactitolul

    8. Fructe cu coaja lemnoasă, adică migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia sau nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum și produse derivate, exceptând fructele cu coaja utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă

    9. Țelină și produse derivate

    10. Muștar și produse derivate

    11. Semințe de susan și produse derivate

    12. Dioxid de sulf și sulfiți în concentrații mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru în SO2 total, calculate pentru produsele gata pentru consum sau reconstituite în conformitate cu instrucțiunile producătorilor

    13. Lupin și produse derivate

    14. Moluște și produse derivate

(1) Se aplică și produselor obținute din acestea, în măsura în care procesul la care sunt supuse nu poate crește nivelul de alergenicitate estimat de autoritate pentru produsul de bază din care au fost obținute.

În 90 de zile de la data intrării în vigoare a scestui regulament (13 decembrie 2014) ANPC cu ANSVSA vor stabili norme privind controlul pe piață conform secțiunii a patra.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezenței hotărârii se aprobă, prin ordin comun al ministrului Sănătății, al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, competențele privind controlul pe piață.

Laboratorul pentru Siguranța Alimentară Labrom este echipat corespunzător analizeze existența acestor alergeni pentru o corectă etichetare a produselor tale. De asemenea, asigură și analizele care stau la baza etichetării conform legilor anterioare cum ar fi valoarea energetică, valoarea nutritivă, proteina, grăsime, sare și altele.

X